Објављено дана

О саблажњавању

О АВИ РОМЕЈУ

1. Дође једном некакав монах Ромеј и настани се у Скиту у близини цркве; а имаше крај себе и једнога слугу који га служаше. А свештеник, видећи његову болест и знајући из какве он удобности долази, све што би уштедео и што би стизало у цркву, слао је њему. И пошто он тако проведе у Скиту двадесет пет година, постане прозорљив и веома чувен. А један од великих египатских стараца, чувши за њега, дође да га види, очекујући да ће у њега затећи већи телесни подвиг. И ушавши код њега, измени целив с њим па, пошто се помолише, седоше. И виде Египћанин како овај носи раскошне хаљине, како има простирку превучену кожом и мало узглавље и како су му ноге чисте и обувене у сандале. Па видевши то он се саблазни, јер тамо одакле је он дошао не беше таквога живљења, већ само строги подвиг. А старац, пошто беше прозорљив, разумеде да се овај саблазнио, па рече своме послушнику:- Припреми празничну трпезу данас за аву.

И задеси се мало зеља те он то скува, па кад дође час, приђу они трпези да обедују. Старац имаше и мало вина због своје болести, те попише. А када падне вече, прочитају дванаест псалама и пођу да спавају; исто то учинише и ноћу те савршише малу литургију. А када Египћанин ујутру устане, рече му: – Моли се за мене.

И отиде не стекавши никакве духовне користи. Но тек што се беше мало удаљио, старац, желећи да му ипак пружи какву корист, пошаље те га позваше назад; и тек што он поново уђе, старац га радосно прими и упита га:

Настави са читањем О саблажњавању

Објављено дана

O Божићном посту

Установљавање Божићног поста, као и других вишедневних постова, датира се у прве векове хришћанства.

Већ од IV века Свети Амвросије Милански, Филистрије, блажени Августин помињу у својим делима Божићни пост. У V веку је о Божићном посту писао Лав Велики. Првобитно је Божићни пост трајао за једне хришћане седам дана, а за друге – мало дуже. На Сабору 1166. године који је одржан у време константинопољског патријарха Луке и византијског цара Мануила свим хришћанима је било наређено да поштују 40-дневни пост уочи великог празника Христовог Рођења.

Антиохијски патријарх Валсамон је писао да „је сам Свјатијеши Патријарх рекао да иако дани тих постова (Успењског и Божићног) нису одређени правилом, потрудимо се међутим да следимо неписано црквено предање и дужни смо да постимо… од 15 дана новембра“. Божићни пост је последњи вишедневни пост у години, траје четрдесет дана и због тога се у црквеном уставу назива и Четрдесетницом, као и Велики пост.

Божићни пост је установљен ради тога да бисмо се пре дана Христовог Рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божјег Који се јавио свету, и да би Му, поред обичних дарова и жртви, принели наше чисто срце и жељу да следимо Његово учење.

Утемељитељем хришћанскога подвига сматра се сам Господ наш Исус Христос, који је уочи ступања у подвиг искупљења рода људскога укрепио себе дуготрајним постом. И сви подвижници, почињући да служе Господу, наоружавали су се постом и нису друкчије ступали на пут Крста но спроводећи пост.

Настави са читањем O Божићном посту

Објављено дана

Литургија на дан Св.Нектарија Егинског

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, у суботу 22. новембра, служио је Свету Литургију у капели манастира Св. Великомученика Георгија на Липару.

Велики благослов за сестринство манастира је што је Првојерарх, управо на празник иконе Мајке Божије Брзопомоћнице и дан када Православна црква слави помен на Светог Нектарија Егинског, служио Свету Литургију, на којој су му саслуживали архимандрит Серафим (Божић) игуман манастира Денковац, протојереј-ставрофор Александар Новаковић из Лазаревца и протођакон Небојша Јаковљевић. Настави са читањем Литургија на дан Св.Нектарија Егинског

Објављено дана

Монашење у манастиру Липар

IMG_9689-1024x1024

У петак 19. септембра 2014. године, у манастиру Светог великомученика Георгија на Липару, Његово Преосвештество Епископ шумадијски Господин Јован, после вечерње службе коју су служили јеромонах Онуфрије и протођакон Небојша Јаковљевић, замонашио је у чин мале схиме, искушеницу Јелену, сестру Светогеоргијевске обитељи, давши јој ново монашко име Исидора. Настави са читањем Монашење у манастиру Липар