Објављено дана

О саблажњавању

О АВИ РОМЕЈУ

1. Дође једном некакав монах Ромеј и настани се у Скиту у близини цркве; а имаше крај себе и једнога слугу који га служаше. А свештеник, видећи његову болест и знајући из какве он удобности долази, све што би уштедео и што би стизало у цркву, слао је њему. И пошто он тако проведе у Скиту двадесет пет година, постане прозорљив и веома чувен. А један од великих египатских стараца, чувши за њега, дође да га види, очекујући да ће у њега затећи већи телесни подвиг. И ушавши код њега, измени целив с њим па, пошто се помолише, седоше. И виде Египћанин како овај носи раскошне хаљине, како има простирку превучену кожом и мало узглавље и како су му ноге чисте и обувене у сандале. Па видевши то он се саблазни, јер тамо одакле је он дошао не беше таквога живљења, већ само строги подвиг. А старац, пошто беше прозорљив, разумеде да се овај саблазнио, па рече своме послушнику:- Припреми празничну трпезу данас за аву.

И задеси се мало зеља те он то скува, па кад дође час, приђу они трпези да обедују. Старац имаше и мало вина због своје болести, те попише. А када падне вече, прочитају дванаест псалама и пођу да спавају; исто то учинише и ноћу те савршише малу литургију. А када Египћанин ујутру устане, рече му: – Моли се за мене.

И отиде не стекавши никакве духовне користи. Но тек што се беше мало удаљио, старац, желећи да му ипак пружи какву корист, пошаље те га позваше назад; и тек што он поново уђе, старац га радосно прими и упита га:

– Из које си земље? Овај ће: – Египћанин сам.- Из којег града? Овај одговори:- Ја уопште нисам грађанин. Старац упита: – Чиме си се бавио у своме селу? Овај ће: – Био сам чувар. Старац упита: – Где си спавао? Овај рече: – У пољу. Старац ће на то: – Јеси ли имао простирку под собом? Овај рече: – Зар у пољу да имам простирку да ставим пода се? – Па како си спавао? А овај рече: – На голој земљи. Старац ће опет: – Шта си имао за јело у пољу или какво си вино пио? Овај одговори: – Зар има јела или вина у пољу? – Па од чега си живео? Он рече:- Јео сам сувога хлеба и, ако бих нашао, мало каше и воде. Старац на то узврати: – Велики је то подвиг. Има ли бање у селу да се можете купати? А овај одговори: – Не, већ се купамо у потоку, када хоћемо. И тако, када овај све то исприча и старац сазна све тешкоће његовог ранијег живота, желећи да му помогне, он му исприча свој ранији живот у свету, говорећи:

– Ја бедни, кога видиш, ја сам из великога града Рима, и био сам великаш у царској палати. А када Египћанин чу почетак приче, задиви се и с пажњом стаде да слуша његову причу. А старац настави: – Напустио сам, дакле, град и дошао у ову пустару; и исто тако сам ја, кога видиш, имао велике куће и много новца, па презревши све, дођох у ову малу келију. И опет ја, кога видиш, имао сам кревете све у злату са скупоценим прекривачима, а уместо њих Бог ми даде ову рогозину са кожом; исто тако, моје хаљине беху веома скупоцене, а уместо њих носим ово бедно рухо; и опет, за исхрану сам трошио много злата, а уместо тога Бог ми даде ово мало зеља и чашицу вина. И беше много слугу које су ме служиле, и ево, уместо њих Бог ми посла овога старца да ме служи; а уместо бање, поспем мало воде по ногама и обујем сандале због своје болести; и опет, уместо музике и цитри читам дванаест псалама; а исто тако ноћу, уместо греха које чиних, сада са задовољством служим своју малу литургију. И зато те молим, аво, немој се саблажњавати због моје болести.

Када све то саслуша, Египћанин, дошавши себи, рече: – Тешко мени који сам из велике тегобе световног живота дошао овде до уживања, и што тада нисам имао, сада имам; а ти си из велике удобности у тешкоће дошао, и из велике славе и богатства дошао си у беду и немаштину. И он отиде много научивши, те постане његов пријатељ и ради поуке му стално долажаше у посету; јер беше човек веома трезвен и препун миомириса Светога Духа.

Из Старечника