Објављено дана

Свети Фанурије- Литургија

У недељу 9.9.2018   у манастиру Липар, прослављен је поред Свих Српских Просветитеља и Свети Великомученик Фанурије, велики чудотворац.
Свети Фанурије је грчки светитељ који је живео највероватније у 2.веку када је и мученички пострадао за Христа, али га је Црква почела прослављати тек у 16. веку када је на острву Родос, у рушевинама откривена стара црква и икона овога светитеља, потпуно очувана. Данас се на том месту налази обновљена црква. Свети Фанурије је показао велику љубав према својој мајци (за коју се зна да није живела богоугодно)када је пред посечењем мачем, обећао да ће се молити  пред Господом за све који буду од њега тражили помоћ, ако се помоле за спасење и покој душе његове мајке.

Иако се у нашој Цркви не подржава специјализација светитеља за одређену намену, св. Фанурије је познат као брзи проналазач  изгубљених ствари и материјалних и духовних, те му се људи често обраћају за помоћ. Наше сетринство се упознало са ликом овога светитеља још пре десетак година и многобројна су чуда Св. Фанурија којима смо били сведоци.

За покој душе мајке св. Фанурија, прави се колач звани Фануропита. Из Грчке Православне Цркве, добили смо молитву који свештеници говоре када освећују овај колач.