Објављено дана

Свети Фанурије- Литургија

У недељу 9.9.2018   у манастиру Липар, прослављен је поред Свих Српских Просветитеља и Свети Великомученик Фанурије, велики чудотворац.
Свети Фанурије је грчки светитељ који је живео највероватније у 2.веку када је и мученички пострадао за Христа, али га је Црква почела прослављати тек у 16. веку када је на острву Родос, у рушевинама откривена стара црква и икона овога светитеља, потпуно очувана. Данас се на том месту налази обновљена црква. Свети Фанурије је показао велику љубав према својој мајци (за коју се зна да није живела богоугодно)када је пред посечењем мачем, обећао да ће се молити  пред Господом за све који буду од њега тражили помоћ, ако се помоле за спасење и покој душе његове мајке.

Иако се у нашој Цркви не подржава специјализација светитеља за одређену намену, св. Фанурије је познат као брзи проналазач  изгубљених ствари и материјалних и духовних, те му се људи често обраћају за помоћ. Наше сетринство се упознало са ликом овога светитеља још пре десетак година и многобројна су чуда Св. Фанурија којима смо били сведоци.

За покој душе мајке св. Фанурија, прави се колач звани Фануропита. Из Грчке Православне Цркве, добили смо молитву који свештеници говоре када освећују овај колач.

Објављено дана

Слава манастира

У навечерје празника Св. Великомученика Георгија, храмовне славе манастира Липар, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован началствовао је празничним бденијем уз саслужење протојереја ставрофора Зора Крстића, Саве Арсенијевића и Животе Марковића, као и архимандрита Серафима Божића, игумана Онуфрија Вранића и протојереја Драгана Брашанца, чтечева Марка Нешића, Марка Петровића и Илије Арсенијевића.

Празнично бденије увеличали су трудом и појањем професор Немања Старовлах и ученици Богословије као и јереј Драгиша, а својим присуством игуманије и сестре манастира Каленић, Дивостин, Прерадовац и Вољавча, ктитор манастира господин Мирослав Брковић, братија манастира Денковац и Саринац као и пријатељи сестринства манастира.

Благословом Епископа Јована у манастиру су завршени радови на реновирању манастирског храма. Добротом господина Љубише Поповића из Београда урађена је хидроизолација цркве, а трудом Зорана Павловића из Доње Сабанте постављено је подно грејање.Након припремних радова, академски вајар Владимир Јаблановић из Краљева је урадио под по угледу на древне византијске храмове. Својим вештим рукама исклесао је и нову Часну трпезу склољену техником уклапања без коришћења других материјала, као и нову проскомидију и Горње место. Мермерни под урађен је захваљујући донацији господина Далибора Вишића из Минхена.

Настави са читањем Слава манастира

Објављено дана

О Посту- среда 6. седмице на 6. часу

Књига пророка Исаије

 1. Вичи из грла, не устежи се, подигни глас свој као труба, и објави народу мојему безакоња његова и дому Јаковљеву гријехе њихове,
 2. Премда ме сваки дан траже и ради су знати путове моје, као народ који твори правду и не оставља суда Бога својега; ишту од мене судове праведне, желе приближити се к Богу.
 3. Зашто постисмо, веле, а ти не погледа, мучисмо душе своје, а ти не хтје знати? Гле, кад постите, чините своју вољу и изгоните све што вам је ко дужан.
 4. Ето постите да се прете и свађате и да бијете песницом безбожно. Немојте постити тако као данас, да би се чуо горе глас ваш.
 5. *Таки ли је пост који изабрах да човјек мучи душу своју један дан? да савија главу своју као сита и да стере пода се костријет и пепео? То ли ћеш звати пост и дан угодан Господу?

*Зах. 7, 5.

 1. А није ли ово пост што изабрах: да развежеш свезе безбожности, да раздријешиш ремење од бремена, да отпустиш потлачене, и да изломите сваки јарам?
 2. Није ли *да преламаш хљеб свој гладноме, и сиромахе прогнане да уведеш у кућу? кад видиш гола, да га одјенеш, и да се не кријеш од свога тијела?

*Мат. 25, 35.

 1. Тада ће синути видјело твоје као зора, и здравље ће твоје брзо процвасти, и пред тобом ће ићи правда твоја, слава Господња биће ти задња стража.
 2. Тада ћеш призивати, и Господ ће те чути: викаћеш, и рећи ће: ево ме. Ако избациш између себе јарам и престанеш пружати прст и говорити зло;
 3. И ако отвориш душу своју гладноме, и наситиш душу невољну; тада ће засјати у мраку видјело твоје и тама ће твоја бити као подне.
 4. Јер ће те Господ водити вазда, и ситиће душу твоју на суши, и кости твоје кријепиће, и бићеш као врт заливен и као извор којему вода не пресише.
 5. И *твоји ће сазидати старе пустолине, и подигнућеш темеље који ће стајати од кољена до кољена, и прозваћеш се: који сазида развалине и оправи путове за насеље.

*Иса. 61, 4.

 1. Ако *одвратиш ногу своју од суботе да не чиниш што је теби драго на мој свети дан, и ако прозовеш суботу милином, сваки дан Господњи славнијем, и будеш га славио не идући својим путовима и не чинећи што је теби драго, ни говорећи ријечи,
 2. Тада ћеш се веселити у Господу, и извешћу те на висине земаљске, и даћу ти да једeш нашљедство Јакова оца својега; јер уста Господња рекоше.
Објављено дана

Ускоро онлајн продавница на нашем сајту

У наредних неколико дана поставићемо онлајн продавницу на нашем сајту, где ћете моћи да наручите све производе из нашег манастира.

Погледајте производе и цене у табели или на страни

http://www.lipar.rs/radionice/melemi

Настави са читањем Ускоро онлајн продавница на нашем сајту

Објављено дана

Литургије у петој недељи поста

По типику, служба Св. 40 Мученика – Младенци се помера са четвртак на уторак, због великих бденија који су типиком предвиђени за пету недељу Часног поста.

У уторак, среду, четвртак и петак пете недеље поста служиће се Литургија пређеосвећених дарова у 8 часова ујутро.

У суботу је као и до сада Литургија у 8 часова, а у недељу у 9 часова.

О распореду Богослужења у Страсној седмици као и Светле Недеље накнадно ћемо поставити обавештење.

Објављено дана

Обавештење о радовима у цркви манастира

У току су радови на постављању подног грејања у цркви манастира, те због тога  у наредном периоду неће моћи да се уђе у цркву.

Сва богослужења се обављају у капели у конаку манастира.