Објављено дана

Слава манастира

У навечерје празника Св. Великомученика Георгија, храмовне славе манастира Липар, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован началствовао је празничним бденијем уз саслужење протојереја ставрофора Зора Крстића, Саве Арсенијевића и Животе Марковића, као и архимандрита Серафима Божића, игумана Онуфрија Вранића и протојереја Драгана Брашанца, чтечева Марка Нешића, Марка Петровића и Илије Арсенијевића.

Празнично бденије увеличали су трудом и појањем професор Немања Старовлах и ученици Богословије као и јереј Драгиша, а својим присуством игуманије и сестре манастира Каленић, Дивостин, Прерадовац и Вољавча, ктитор манастира господин Мирослав Брковић, братија манастира Денковац и Саринац као и пријатељи сестринства манастира.

Благословом Епископа Јована у манастиру су завршени радови на реновирању манастирског храма. Добротом господина Љубише Поповића из Београда урађена је хидроизолација цркве, а трудом Зорана Павловића из Доње Сабанте постављено је подно грејање.Након припремних радова, академски вајар Владимир Јаблановић из Краљева је урадио под по угледу на древне византијске храмове. Својим вештим рукама исклесао је и нову Часну трпезу склољену техником уклапања без коришћења других материјала, као и нову проскомидију и Горње место. Мермерни под урађен је захваљујући донацији господина Далибора Вишића из Минхена.

На крају бденија Епископ се беседом обратио свима присутнима подсећајући на живот и веру Светог Георгија , упућујући на подражавање овог храброг Христовог војника.

За исказану љубав према Цркви и манастиру Липар, Владика је одликовао архијерејским граматама, господу Александра Петерса из Београда, Далибора Вишића из Минхена, Љубишу Поповића из Београда и Зорана Павловића из Доње Сабанте.

Светом Литургијом, на Ђурђевдан, началствовао је архимандрит Серафим, игуман манастира Суково, Нишка епархија. Саслуживали су му архимандрит Серафим, игуман манастира Денковац, игуман Онуфрије Вранић из Драче, протосинђел Николај Младеновић и протојереј-ставрофор Живота Марковић.

Празничне трпезе за све присутне припремили су својим несебичним трудом драги пријатељи и комшије сестринства манастира и тако помогли да се прослави Св. Великомученик Георгије, који штити и чува Липарску светињу.

This slideshow requires JavaScript.